Hva hører du nå?

- Ho-ho! Roper jeg i det jeg sniker meg inn døra til barnehagen. Ingen har sett meg. Likevel kommer minstejenta løpende. -Pappa! roper hun og gir meg dagens største klem.

Vi mennesker er egentlig ganske gode til å gjenkjenne lyder. Helt fra vi er nyfødt bruker vi lyder til å orientere oss. -Der hører jeg visst maten/mamma komme. På tide å si ifra: Oæææææh!

Unger elsker gjettekonkurranser. Her er en enkel variant, som engasjerer på samlingsstunden. Du trenger noen tomme rømmebegere. Fyll disse med sukker, ris, mel, knapper eller det du måtte finne. Rist på boksene mens ungene gjetter, eller så kan ungene få riste selv.

Instrumentkoffert.jpg

Ganske raskt hører de forskjell på ris og sukker. Men hvordan høres egentlig lydene ut? Det blir ofte lettere å beskrive hvis vi kan sammenligne to lyder. Prøv med bomull eller dopapir i en boks. Hvorfor lager ikke denne noe lyd?

 • Lydene kan være
  • mørke - lyse
  • sterke - svake
  • korte - lange
  • myke - spisse
  • Eller det du måtte syns passe for å beskrive de

En fin avslutning kan være å bruke de samme begerene til å spille/riste på når dere avslutter samlingsstunden med en sang.