#Savnerdenlyden

Har du noen lyder som sender deg rett tilbake til barndommen? Lyden av et dataspill eller et TV-program?

Fang lyden mens du kan.

Det er ganske fascinerende at en lyd er i stand til å vekke minner fra dypet av hjernen. I dag er siste dag med fasttelefon på kontoret. I morgen er den ringelyden borte.  Jeg fanget den på telefonen, så kan jeg gå tilbake om noen år og mimre - hva jeg gjorde, hvem jeg jobbet med....

Bruk lyder til å fortelle om barndommen din

Mange lyder er knyttet til en bestemt tid: Lyden av snurreskiva på gamle telefoner, skrivemaskinen til bestefar, eller lyden av en kassett som spoler - for unger er dette helt ukjent. For oss voksne er disse en glimrende måte å krydre fortellingen om hvordan det var da vi var små. Det er også med på å hjelpe ungene til å se sin egen tid: "Vi måtte spole kassetten tilbake når den var ferdigspilt. DRSJJJJJJJJJ. Det betydde et minutt med kjedelig venting før vi kunne høre op musikk igjen. Hvordan er det for dere hvis dere vil velge en annen låt på Spotify eller Youtube?"

Internett redder lydene

Internett kan hjelpe oss til å hente fram gamle lyder. På nettsiden www.freesound.org deler folk haugevis av lyder. Søk på "old telephone" så dukker nok snurreskiva opp.

Se flere tips fra Musikkdetektiven her.